Main menu

Vitamini

Zajedničko svojstvo vitamina je njihovo sudjelovanje u metaboličkim procesima tijekom kojih se hrana u našem organizmu pretvara u energiju. Pripadaju skupini mikronutrijenata jer ih trebamo u relativno malim količinama u usporedbi s ostalim sastojcima hrane. Uravnoteženom prehranom (unosom cjelovitih i prirodnih namirnica) osigurat ćemo većinu vitamina potrebnih za rast i razvoj djeteta. Vitamini se općenito dijele u dvije skupine:

 • vitamini topljivi u vodi – vitamini B skupine (B1, B2, B3, B5, B6, B12 te folna kiselina), biotin (vitamin H) i vitamin C
  • Vitamini B skupine odgovorni su za metabolizam ugljikohidrata i oslobađanje energije, a važni su i za očuvanje zdravlja mozga, živaca i srca.
  • Iz skupine B vitamina posebno je bitna folna kiselina koja ima važnu ulogu u tvorbi genetičkog materijala (DNK), stvaranju eritrocita te dijeljenju stanica.
  • Vitamin C je između ostalog vrlo značajan za iskoristivost željeza i stvaranje crvenih krvnih stanica.
  • Biotin (vitamin H) odgovoran je za metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata iz hrane. Također održava zdravlje živčanog tkiva te koštane srži krvnih stanica.
 • vitamini topljivi u mastima – vitamini A, D, E i K
  • Od vitamina topljivih u mastima, potrebno je izdvojiti vitamin D koji je važan u metabolizmu kalcija i fosfora, a njegov nedostatak u djece rezultira bolešću koja se naziva rahitis. To je bolest kostiju koje rastu, a posljedica je nedovoljne mineralizacije istih. Vitamin D nalazi se u hrani i u našem organizmu te da bi postao aktivan, nužno je izlaganje kože sunčevoj svjetlosti.

   Dodatni znakovi bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina D su dojenački nemir, nesanica, razdražljivost, pojačano znojenje, mlohavost mišića. Od znakova na kostima prvo se javlja meki zatiljak, četvrtasta glava, zadebljanje dugih kostiju u području zglobova, a kasnije deformacije poput O ili X noge te rahitično deformirana zdjelica.

   Kako je vitamina D u dojenačkoj prehrani premalo, pedijatar nakon prvog sistematskog pregleda s navršenih mjesec dana, propisuje vitamin D u obliku kapi koje je potrebno davati djetetu do kraja prve godine života. U drugoj i trećoj godini života daje se ista doza vitamina tijekom zimskih mjeseci. Pokazalo se da je kapi uvijek najbolje davati u istom dijelu dana, na žličicu u koju se može staviti i par kapi mlijeka.

   Uz davanje vitamina D djetetu potrebna je pravilna prehrana s dovoljnim unosom kalcija (mlijeko, mliječne prerađevine-najmanje 500 ml na dan) te dovoljno zraka i sunca.