Main menu

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati predstavljaju najznačajniji izvor energije od svih prehrambenih tvari koje svakodnevno unosimo u svoj organizam. Dvije su osnovne skupine ugljikohidrata: jednostavni i složeni.

U skupinu JEDNOSTAVNIH UGLJIKOHIDRATA, još nazvanih i jednostavni šećeri, ubrajaju se fruktoza (voćni šećer), glukoza, galaktoza, laktoza (mliječni šećer) i maltoza. U hrani od jednostavnih šećera nalazimo uglavnom glukozu i fruktozu, pri čemu glukoza predstavlja glavni izvor hrane i energije svim našim tkivima, a prije svega mozgu. Glukozu u velikoj količini nalazimo u voću, medu i nekim vrstama povrća, dok fruktozu nalazimo u medu, raznom voću i voćnim proizvodima. Vrlo je važno zapamtiti da se med i kukuruzni sirup ne smiju davati djeci mlađoj od godine dana jer mogu izazvati botulizam u dojenačkoj dobi. Ove namirnice ponekad sadrže spore Clostridium botulinum, a djetetov imunološki sustav nije dovoljno razvijen da bi se odupro razvoju spora.

Vrlo je važno zapamtiti da se med i kukuruzni sirup ne smiju davati djeci mlađoj od godine dana!

Osnovni šećer u djetinjstvu je mliječni šećer ili laktoza.
SLOŽENI UGLJIKOHIDRATI su škrob i prehrambena vlakna. Škrob je najčešće zastupljen u prehrani, a nalazimo ga u zrnima, stabljikama, korijenu biljaka, nezrelim bananama i jabukama, a najviše u žitaricama i njihovim proizvodima, mahunarkama i krumpiru. Prehrambena vlakna nalaze se isključivo u voću, povrću, žitaricama i orasima. Mlijeko, meso i jaja ih ne sadrže. Skupini vlakana pripisuju se različite funkcije korisne za zdravlje, uključujući bolju peristaltiku crijeva.