Main menu

Minerali

Kako bi mogla normalno funkcionirati, svakoj stanici našeg tijela potrebni su minerali (pripadaju također skupini mikronutrijenata). Nužni su, između ostalog, za održavanje pravilnog sastava tjelesnih tekućina, stvaranje krvi i izgradnju kostiju, održavanje normalne funkcije živčanog sustava, regulaciju tonusa mišića, uključujući i mišiće kardiovaskularnog sustava. Kao i vitamini, minerali sudjeluju u metaboličkim procesima proizvodnje energije.

Dijele se u dvije skupine:

 • makrominerali – kalcij, magnezij, natrij, kalij i fosfor
 • elementi u tragovima – krom, cink, bakar, jod, željezo, mangan, selen, molibden, silicij, sumpor, vanadij, bor, germanij (elementi u tragovima, iako potrebni u sitnim količinama, nužni su za održavanje zdravlja organizma)
 • Od mineralnih tvari za primjeren rast i razvoj djeteta značajnu ulogu imaju kalcij i željezo
  • Kalcij  (Ca) je glavni gradivni element kostiju te njegov smanjeni unos može utjecati na poremećaj izgradnje koštanoga sustava i odlaganje kalcija u organizmu.
   Kalcija ima u mlijeku, mliječnim prerađevinama, proizvodima od soje, sjemenkama sezama,…
  •  Željezo (Fe) ima značajnu ulogu u opskrbi stanica kisikom te izgradnji mišićnoga tkiva.
   Nalazi se u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla.
   Željezo koje se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, ima bolju iskoristivost u organizmu u odnosu na željezo koje se nalazi u povrću i drugim namirnicama biljnog podrijetla.
   Pomanjkanje željeza može biti jedan od uzroka anemije, stoga je najbolja prevencija slabokrvnosti pravilna prehrana kojom je potrebno osigurati 10 mg željeza dnevno.