Main menu

Mame pitaju

Mama Kristina

Poštovane,
jako me zanima kad bi se trebala početi soliti hrana dječici? hvala 😉

Odgovor:

Draga Kristina,

prije navršenih godinu dana života djeteta nije preporučljivo dodavati sol u prehranu dojenčadi jer funkcije bubrega nisu dovoljno razvijene, a s druge strane razvija se okus za jače slano. Organizam bebe treba malo soli, manje od 1 grama soli dnevno, a svu potrebnu količinu dobit će iz majčinog mlijeka ili dojenačke formule koja sadrži sličan udio soli onom u majčinom mlijeku. Također, potrebno je imati u vidu da su mnoge namirnice koje Vaše dijete konzumira već posoljene kao npr. kruh te svako dodatno soljenje djetetove hrane predstavljalo bi opterećenje za bubrege. Stoga, nakon godine dana starosti djeteta možete početi dodavati sol, ali u malim količinama. Isto vrijedi i za ostale začine i šećer.

Nadam se da sam Vam pomogla.
Nina Kovačić, dipl.ing.prehrambene tehnologije
www.mojapapica.com

Mama Kristina

Draga Nina,
hvala na brzom odgovoru. Pomogli ste mi i na lijep i razumljiv način objasnili. Hvala Vam puno. Veliki pozdrav iz Splita!

Mama Barbara

Dobar dan Moja Papice, kako se pravila dohrane razlikuju od podneblja do podneblja, pedijatra do pedijatra, mame do mame, mislim da bi bilo dobro da uz svoje tekstove koji su preneseni ili koji prelikavaju stavove neke stručne literature stavljate referencu kako bismo znali otkuda je navedena teorija/tvrdnja. Npr. u članku o pohrani majčinog mlijeka se navode vremena čuvanja mlijeka koja su drukčija nego ono što sam ja čula, pa me zanima izvor. Također, po uputama mog pedijatra dojenčadi do 1 godine se ne daju začini, a vidim da u vašim receptima ima npr. češnjaka, cimeta i sl. pa me zanima da li je to osobno vaš recept kao mame (što nikako nije ništa manje vrijedno) ili je to preuzeto iz neke literature, i koje. Eto toliko, hvala i samo naprijed.
Barbara

Odgovor:

Draga Barbara,

Prije svega, ispričavamo se na zakašnjenju s odgovorom, bili smo na godišnjem odmoru. Zahvaljujemo na upitu i drago nam je što Vam možemo pomoći. Vaša sugestija o postavljanju popisa referenci/literature na našu stranicu svakako nam je korisna, pa mi je drago što Vam mogu reći da radimo na tome i kroz kratko vrijeme ove će informacije biti dostupne na našem webu. U međuvremenu, u nastavku maila donosimo popis osnovne literature korištene u pripremi web projekta i svih tekstova:

• Milivoj Jovančević, “Godine prve zašto su važne”
• Irena Bralić i suradnici, “Kako zdravo odrastati – Priručnik za roditelje o zdravlju i bolesti djeteta od rođenja do kraja puberteta”
• Darija Vranešić i Iva Alebić, “Hrana pod povećalom”
www.who.int (službena stranica Svjetske zdravstvene organizacije)
www.eatright.org (službena stranica Academy of Nutrition and Dietetics)
• Priručnik udruge patronažnih sestara

U članku o pohrani majčina mlijeka, osim vlastita znanja iz struke, izvor informacija bila nam je knjiga dr. Bralić objavljena ove godine (“Kako zdravo odrastati”), a čije se preporuke podudaraju s onima u Priručniku udruge patronažnih sestara (s kojima zaista puno surađujemo u pripremi zanimljivih i korisnih tema za svaku mamu). Što se tiče uvođenja začina u bebinu prehranu, mi također smatramo, kao što smo naveli na webu, da se začini u prehranu ne dodaju do prve godine starosti. No, kako je cimet savršen izvor željeza smatramo, prema znanju iz struke i vlastitom iskustvu, da se može u malim količinama dodati u hranu, ali tek nakon navršenih 8 mjeseci, što vrijedi i za češnjak.

Nadam se da smo Vam pomogli te da ćete i dalje na našoj stranici naći zanimljive i korisne teme, a ukoliko budete imali još upita ili nedoumica svakako nam se ponovno obratite.

Lijepi pozdrav,

Ana Bošnjak, dipl.ing. nutricionistkinja
www.mojapapica.com

Mama Merima

Imate li kakav savjet kako se boriti sa malim odbijačima hrane? Moj sin ima 9 mjeseci i još uvijek samo doji, nikada nije prihvatio drugu hranu. Nema načina na koji nisam probala i hapice koju nisam napravila/kupila. Jednostavno nece ni usta otvoriti. Ponekad uzme keksić ili kiflicu i to sam trpa u usta. Mislila sam da ce možda tako sam jesti, pa sam sjeckala komadice voca i stavljala pred njega ali nije uopšte bio zainteresovan. Ja se užasno brinem jer se uskoro trebam vratiti na posao.Please help 🙁

Odgovor:

Draga Merima,

mnogo je mama koje se “bore” sa svojom djecom koja odbijaju čvrstu hranu prilikom uvođenja dohrane. Godinu dana bila sam član Udruge za dojenje i imala sam priliku upoznati dvije mame čije bebe i s navršenih 12 mjeseci nisu htjele jesti ništa osim majčina mlijeka, no uredno su dobivale na težini. Ako i vaše dijete uredno dobiva na težini ne trebate biti zabrinuti, možda vaša beba još uvijek nije spremna za uvođenje krute hrane. Na dolje navedenom linku možete naći nekoliko smjernica i preporuka za uvođenje krute hrane prlikom čega želim naglasiti da je svaka beba individua za sebe i nešto će uspjeti odmah, a za nešto će trebati vremena:
Smjernice i preporuke dohrane

Uz to, evo još nekoliko savjeta:
• ne dajte djetetu samo hranu koja je vama ukusna, neka dijete samo upozna nove okuse i odabere koji mu odgovaraju
• probajte s našim receptima – obratite pažnju na različite teksture, oblike i boje jer to bebama privlači pozornost i zabavno im je tada jesti
• probajte što je više moguće jesti za stolom obiteljski jer djeca oponašaju okolinu pa ako vidi vas kako jedete i samo će htjeti probati
• budite smireni (svjesni smo da je to ponekad vrlo teško) jer djeca osjete vašu promjenu raspoloženja
• nemojte forsirati jer tako dijete može stvoriti averziju prema određenoj hrani
• ako ništa od ovoga ne uspije zadnja opcija je probati hranu uvesti kroz igru (iako neki pedijatri ne odobravaju)

Znam da izgleda teško, no budite uporni i nemojte odustati jer svaki zalogaj koji vaša beba pojede, iako to bila samo tri zalogaja koja će kasnije prijeći u cjelokupni obrok, uspjeh je za vas oboje.

Želimo vam puno strpljenja i uspjeha i svakako nam javite kako napredujete.

Ana Bošnjak i Nina Kovačić
www.mojapapica.com