Main menu

Kako prehranom ojačati imunitet?

18th Feb 2013
Jabuke

Image courtesy of Aduldej / FreeDigitalPhotos.net

U ovim hladnim zimskim mjesecima većina roditelja razmišlja o tome kako zaštititi svoje najmlađe i ojačati njihov osjetljiv imunološki sustav da bi smanjili mogućnost prehlade i bolesti.

Većina stanica našeg imuniteta, čak više od 70%, smještena je u probavnom sustavu. Možemo reći da je probava prva linija obrane našeg organizma pa je vrlo važno da bude zdrava i funkcionira besprijekorno. Zato je bitno prehranu obogatiti namirnicama bogatim vlaknima poput žitarica, mahunarki te glavičastog i korjenastog povrća jer upravo one omogućuju dobro funkcioniranje probave. Osim toga, jedna od osnovnih namirnica dnevne prehrane trebao bi biti i jogurt jer je dobar izvor korisnih bakterija – probiotika koji probavu održavaju u ravnoteži.

Svakako je potrebno svakodnevno jesti i dovoljno voća bogatog vitaminima C, E i A (jabuke, banane, šljive,…) jer ovi su vitamini neophodni za normalan rad imunološkog sustava.

I na kraju, ne zaboravite da kad su bolesna ili prehlađena, djeca obično jedu malo. To treba poštivati stoga ih nemojte prisiljavati da jedu. Bitno je osigurati dovoljan unos kvalitetne tekućine, a dobro je pokušati i s domaćim laganim juhama i mekim kašama, osobito od smeđe riže, jer omogućuju brži oporavak i otvaraju apetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *