Main menu

5 – 6 mjeseci

 • KADA I KAKO POČETI
  Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se beba doji barem prvih četiri do šest mjeseci te da uvođenje dohrane ne treba započinjati prije 17-og tjedna starosti bebe.
  Kada je Jana ušla u šesti mjesec starosti, polako sam počela uvoditi kašicu od jabuke prvih tjedan dana jer je razmak između obroka postao sve kraći te se noću češće budila kako bi bila nahranjena.

Svaka beba je drukčija, međutim vaša beba će vas obavijestiti kad joj treba početi davati čvrstu hranu.

Neki od znakova koji pokazuju da je vrijeme da svoju bebu počnete hraniti čvrstom hranom su slijedeći;

  • Više nije zadovoljna nakon dojenja ili hranjenja na bočicu
  • Ako razmak između obroka postaje sve kraći
  • Kada beba hvata sve oko sebe i stavlja u usta te pokušava žvakati
  • Pokazuje interes za hranu koju jedu odrasli
  • Noću se češće budi kako bi bila nahranjena

Na samom početku (u prvom tjednu uvođenja dohrane) uvodite samo jednu namirnicu, npr. kašicu od jabuke u koju možete dodati malo mlijeka radi lakšeg prihvaćanja novog okusa. Mlijeko se dodaje u onom obliku koje vaša beba prima (izdojeno majčino mlijeko ili tvornički mliječni pripravak).
Nakon prvog tjedna privikavanja na čvrstu hranu, sada u kašicu od jabuke možete dodati neko drugo voće (kruška, banana) ili žitaricu kao što je riža, proso, kukuruzne pahuljice ili amarant. Dakle, u namirnicu koju je vaša beba prihvatila, u razmaku od nekoliko dana, možete dodati novu namirnicu te na taj način možete vidjeti postoji li kakva alergijska reakcija.
Vrlo je važno da ne smanjujete količinu mlijeka kojom hranite svoju bebu bez obzira na to dojite li ili hranite dijete na bočicu. Ukoliko u stolici djeteta primijetite da hrana izgleda potpuno isto kao kad ste davali bebi kašicu, nemate razloga za brigu jer nije došlo do potpune apsorpcije dijela namirnica. Kako se razvija probavni sustav djeteta tako će i sama probava bolje funkcionirati.

 • KOLIČINE I TEKSTURE
  Prilikom same pripreme prvih kašica za vaše dijete, potrebno ih je napraviti napola u tekućem obliku kako bi ih dijete lakše prihvatilo. Prva kašica od kuhane jabuke Jani je bila preguste teksture te ju je uporno odbijala, nakon čega sam ju razrijedila dodatkom izdojenog mlijeka i time joj olakšala prihvaćanje nove hrane koja nije mlijeko.

Kad se vaša beba počne privikavati na osjećaj čvrste hrane, tada možete početi smanjivati količinu tekućine koju stavljate u kašicu, radilo se o vodi ili o mlijeku jer ćete na taj način potaknuti dijete na žvakanje.
Nemojte na samom početku uvođenja dohrane očekivati da vaša beba pojede više od 1-2 čajne žlice voćne kašice ili rižinih pahuljica. Bitno je da ne očekujete previše i da ne prisiljavate dijete da pojede svu količinu koju ste pripremili jer uvođenje nove hrane za vaše dijete predstavlja mu nešto novo za što mu je potrebno da se privikne.