Main menu

Bezglutenski recepti

Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Gluten je bjelančevina koja je sastavni dio žitarica kao što su pšenica, ječam, raž, pir, zob i kao takav je sveprisutan u našoj svakodnevnoj prehrani. Hrana poput kruha, brašna, tjestenine te keksa uobičajeno sadrže gluten.

Jedna od najčešće spominjanih netolerancija na određenu hranu i/ili hranjive sastojke upravo je netolerancija na gluten, bilo da se javlja kao alergija na pšenicu bilo kao osjetljivost ili celijakija. Javlja se u odraslih, ali i u djece i to ubrzo nakon uvođenja namirnica koje sadrže gluten u prehranu. Smatra se da prerano uvođenje glutena u prehranu beba povećava rizik za razvoj netolerancije. Stoga se ne preporučuje uvođenje glutena prije devetog mjeseca djetetova života. A ukoliko već postoji netolerancija na gluten u obitelji, uvođenje se odgađa do nakon navršenih godinu dana.

Treba li dijete iz bilo kojeg razloga izbjegavati gluten, na izbor nam ostaju mnoge punovrijedne i kvalitetne žitarice kao alternativa. To su amarant, kukuruz, proso, riža, heljda te kvinoja u svom cjelovitom obliku, kao brašno ili tjestenina. A osim brašna žitarica bez glutena, u pripremi jela koristi se i brašno mahunarki, poput brašna slanutka.

Amarant – žitarica koja sadrži aminokiselinu lizin i izvrstan je izvor bjelančevina. Zgušnjava jelo u kojem se kuha pa je odličan za pripremu variva i kaša.

Proso – vrlo svestrana žitarica, također zahvalna za zgušnjavanje jela te u raznim kombinacijama; u juhama, kroketima, s povrćem kao i desertima (puding, kreme, kolači).

Kukuruz – najčešće se koristi u obliku krupice ili brašna te daje slatkasti okus kolačima ili kruhu. A kokice su također zdrava grickalica.

Smeđa riža – u integralnom obliku bogata je vitaminima B skupine te jedina sadrži vitamin E. Osim toga, rižino brašno daje hrskavost kolačima i keksima te svijetlu boju.

Heljda – kao zrno kuha se poput riže i primjenjiva je u varivima, juhama, kašama, a od aromatičnog brašna rade se odlične palačinke, kao i kruh te palenta.

Kvinoja – glasi kao najhranjivija žitarica. Jednako kao proso i riža kombinira se u slanim i slatkim jelima, kako u varivima i juhama, tako i s povrćem te u salatama. Brašno je jakog mirisa pa se kombinira s drugim, neutralnijim brašnima za pripremu deserata.