Main menu

Dojenje1

Mlijeko još uvijek glavna hrana

Kad svojoj bebi počnete davati čvrstu hranu, važno je imati na umu da je mlijeko još uvijek najprirodnija i najbolja hrana za vašu bebu.

“Dojenče je dijete od rođenja do prve godine starosti te dojenje predstavlja njegovu osnovnu hranu!“

Majčino mlijeko u prvim mjesecima djetetova života predstavlja najbolji način hranjenja jer ono u potpunosti zadovoljava sve potrebe za normalnim rastom i razvojem. Svojim sastavom majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe dojenčeta jer sadrži imunoaktivne tvari (imunoglobuline) koje povećavaju otpornost djeteta na različite infekcije (prvenstveno crijevne) te smanjuju mogućnost nastanka alergija. Također, sadrži lako probavljive bjelančevine i masti te vitamine, minerale i enzime koji po svojim vrijednostima čine majčino mlijeko neusporedivo boljim u usporedbi s tzv. industrijskim formulama.

Majčino mlijeko ima dovoljnu količinu vode, što zadovoljava potrebe novorođenčeta i dojenčeta koje je isključivo na prsima. Količina masti u majčinom mlijeku je promjenjiva, odnosno prilagođena je pojedinom razdoblju laktacije te osigurava približno polovinu energije koja je potrebna dojenčetu. U majčinu mlijeku glavni ugljikohidrat je laktoza koji pospješuje iskoristivost kalcija i željeza. Mlijeko dojilje sadrži dostatnu količinu vitamina topljivih u vodi, ali nedovoljnu količinu vitamina D koji ima važnu ulogu u prevenciji rahitisa dojenčadi, stoga se mora redovito davati djetetu u obliku kapi, do godine dana starosti.