Main menu

Buča – hranjiva jesen na tanjuru najmlađih

6th Nov 2013

Buča ili bundeva, kako se još često naziva, potječe s područja Južne Amerike i južnog dijela Sjeverne Amerike. U početku se najviše uzgajala zbog iznimno hranjivih sjemenki jer sam plod nije bio posebno mesnat, a bio je i gorkog okusa. Danas je poznato više od 800 različitih vrsta buča od kojih se može pripremiti zaista velik broj ukusnih jela – koriste se kuhane (juhe, variva), pečene kao predjelo ili prilog te u pripremi kolača i savijača.

Buča je povrće nutritivno vrlo vrijedno; u usporedbi s drugim vrstama povrća, jedan je od najkoncentriranijih izvora omega-3 esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može proizvesti samo te ih je nužno osigurati kvalitetnom, uravnoteženom prehranom. Uz omegu-3, buča je odličan izvor vitamina A i vrlo dobar izbor vitamina C. Ovi antioksidansi djeluju sinergijski i imaju brojne pozitivne učinke na organizam. Osim toga, buča obiluje i drugim za zdravlje korisnim hranjivim tvarima poput magnezija, mangana, bakra, kalcija, kalija te vitamina B skupine.

Meso buče sadrži gotovo 90% vode i bogato je prehrambenim vlaknima zbog čega potiče probavu. Sadrži i složene ugljikohidrate lako probavljive za organizam pa se može uvesti u dohranu dojenčadi starijoj od 7 mjeseci.

Kao ideje za zdrav i ukusan obrok koji sadrži ovu visokovrijednu namirnicu predlažemo dva recepta: PROSO S BUNDEVOM za dojenčad stariju od 7 mjeseci i KREM JUHA OD BUČE za djecu stariju od godinu dana.

PROSO S BUNDEVOM

½ šalice prosa
3 do 4 komada buče

Operite proso te ogulite i narežite buču. Proso i buču stavite u posudu i dodajte vodu toliko da pokrije žitaricu i povrće. Kada voda zakuha, smanjite vatru i kuhajte do 30 minuta. Pri završetku kuhanja, promiješajte i propasirajte te napravite kašicu.

KREM JUHA OD BUČE

¼ manjeg luka
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
2-3 komada buče
1 mrkva
1 krumpir

Sitno nasjeckani luk i češnjak pirjajte na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Očišćeno povrće (buča, mrkva, krumpir) narežite na kockice i dodajte propirjanom luku i češnjaku. Prelijte toplom vodom tako da pokrije sve sastojke.

Kad juha zavri kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta ili dok povrće ne bude mekano. Kad je juha gotova sve usitnite štapnim mikserom da dobijete gustu krem juhu te blago začinite po potrebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *