Main menu

Alergije

Alergija na hranu ili nutritivna alergija podrazumijeva pojavu alergijske reakcije izazvane kontaktom s alergenom koji se nalazi u namirnicama koje dijete unosi. Alergija na hranu može se očitovati različitim simptomima.  Znakovi alergije na hranu mogu se javiti na koži, u probavnom i dišnom sustavu, ali i kao sistemska reakcija (anafilaktički šok – stanje životne ugroženosti).

Najčešći prehrambeni alergeni u dječjoj dobi su;  proteini kravljeg mlijeka, jaja, soja, riba, kikiriki, lješnjaci, orasi, med, jagode, kakao te žitarice koje sadrže gluten.

Alergijske reakcije na hranu često su uzrokovane i dodacima (aditivima) u hrani, konzervansima i bojama te se pojavljuju u oko jedan posto djece. Također, poseban problem predstavljaju i tzv. skriveni alergeni koji su u malim količinama (često na deklaracijama se spominju „elementi/sastojci u tragovima“) dodani drugoj hrani (npr. ulje kikirikija u biljnim uljima, prisutnost lješnjaka u tragovima u keksima). Zato djeci alergičnoj na neke namirnice preporučuje se pravilna prehrana, kod kuće pripremljena, uz posebnu pažnju prilikom odabira namirnica od kojih se slaže obrok (obavezno obratiti pozornost na čitanje deklaracija). Klinička slika alergije na hranu najviše ovisi o dobi djeteta, ali kod dojenčadi je najčešće zahvaćena koža i probavni sustav. Uloga roditelja ključna je pri pružanju pomoći djetetu sa simptomima alergije na hranu jer podaci o novim namirnicama u prehrani mogu pomoći prilikom otkrivanja mogućeg alergena koji je doveo do alergijske reakcije. Iz tog razloga je vrlo važno da se nove namirnice uvode postupno, najviše dvije namirnice na tjedan.

Studije su pokazale da jedina pouzdana mjera koja ima preventivnu ulogu u razvoju alergija jest isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci djetetova života.

Odgađanje početka dohrane zdrave dojenčadi i nakon šestog mjeseca života ne sprječava alergiju ni kronične bolesti poput celijakije, pa stoga njeno odgađanje nije ni opravdano. Ova preporuka vrijedi i za alergene namirnice pa se preporučuje postupno uvođenje žitarica koje sadrže gluten i tvrdo kuhan žumanjak nakon devet mjeseci starosti djeteta, a bjelanjak zbog opasnosti od razvoja alergije tek nakon navršene prve godine. Ukoliko u obitelji postoje alergije na hranu, tada citrusno voće, jaja, ribu, orašasto voće, kravlje mlijeko i glutenske žitarice ne treba uvoditi u prehranu dojenčadi prije kraja prve godine.